Healthy feet are happy feet!

Onze voeten dragen ons gemiddeld zo’n 100.000 tot 120.000 kilometer tijdens ons leven en we gebruiken ze ook voor allerlei andere manieren van voortbewegen.  Te vaak besteden we pas aandacht aan onze voeten wanneer er klachten optreden. Jammer, want een regelmatige en goede verzorging kan die klachten vaak voorkomen en levert bovendien een zalig me-time momentje op.

Wat houdt een goede voetverzorging in?

1. Een dagelijkse wasbeurt met een milde zeep is de basisverzorging. Je kan deze milde zeep ook afwisselen met antibacteriële zeep.  Let er op dat de voeten grondig zijn afgedroogd (vergeet zeker niet tussen de tenen goed af te drogen!) voor je kousen/schoenen aantrekt.  Deel jouw handdoek niet met anderen. (Cfr. Derma Wash, Derma Douche Fresh)

2. Breng dagelijks na het wassen een voetcrème aan. Een voetcrème voedt en hydrateert de droge huid van de voeten, verweekt en voorkomt eelt en werkt verfrissend. (Cfr. Gentle Balm voetcrème)

 

 

 

3. Om zweetvoeten te voorkomen kun je boorzuurschilfersin jouw schoenen en sokken strooien. Deze nemen het vocht op en houden de voeten droog. Dit product bestaat ook in poedervorm. Tijdens het sporten zweten jouw voeten ook. Als je daar erg veel last van hebt, kun je eventueel wat talkpoeder aanbrengen tussen je voet en sok.  Blaas het overtollige talkpoeder wel weg om te voorkomen dat het in jouw schoen klontert.  Je kan dit combineren met een verfrissende deo spray met antibacteriële werking die nare geurtjes tegen gaat. Je kan zo’n spray ook rechtstreeks in de schoenen spuiten.(Cfr. Lichen Deo Spray)

 

 4. Vooraleer je aan het wekelijkse verwenmomentje begint, verwijder je best eerst alle resten van nagellak. Bovendien gebruik je best     geen nagellak wanneer je last hebt van schimmel-of kalknagels.

5. Voetbad met azijn: azijn is een natuurlijk middel dat schimmels kan helpen bestrijden. Azijn voorkomt jeuk, ontsmet de huid, kan kleine wratjes verwijderen en neutraliseert geuren.  Maak een voetbad van warm water waar je een flinke scheut azijn aan toevoegt.  Laat de voeten hier een half uur in weken.

6. Peeling: wanneer je geen specifieke klachten hebt, kan je de voeten 1 tot 2 maal per week scrubben met een zachte peeling op natuurlijke basis. Wanneer je last hebt van hardnekkig eelt kan je tot 4 maal per week jouw voeten scrubben.Extra zoutkorrels en een essentiële olie (vb. lavendel- of theeboom olie)  toevoegen aan de scrub helpt om geurtjes te voorkomen en werkt antibacterieel. (Cfr. Facial en Body 2-in-1 Peeling)

7. Eelt verwijderen: eelt is een natuurlijke bescherming van de huid die ontstaat door overmatige druk en wrijving. Jouw voeten maken een extra huidlaag aan ter bescherming. Een te dikke extra laag kan echter voor druk zorgen en pijn veroorzaken. Tijdens het voetbad wordt het eelt verweekt.  Nadien verwijder je het met een puimsteen of voetvijl.  De pedicure kan het eelt ook verwijderen met een mesje.

8. Vergeet de nagels niet: zeker nu we vaker slippers of sandalen gaan dragen is extra aandacht voor de teennagels belangrijk. Knip de nagels steeds recht en niet te kort af, om ingroeien te voorkomen en vijl ze daarna eventueel bij.

Sokken en schoenen

  1. Draag elke dag een paar propere wollen of katoenen sokken. Synthetische stoffen zijn een broeihaard voor bacteriën.  Was jouw sokken best zonder wasverzachter. Wasverzachter zorgt immers voor een waterafstotend laagje.  Vervang je wasverzachter eventueel door een scheutje azijn, zodat jouw sokken meer vocht kunnen opnemen.
  2. Kies voor schoenen die jouw voeten laten ‘ademen’ zoals sandalen, linnen of lederen schoenen. Vermijd in ieder geval rubber, plastiek en nylon. Let op de pasvorm, zodat ze niet knellen.  Sportschoenen hou je best niet te lang aan.  Als het enigszins kan, wissel je best elke dag van schoenen zodat ze goed kunnen uitdrogen.
  3. Loop niet met blote voeten op vochtige vloeren zoals in zwembaden, wellness centra of gemeenschappelijke douches. Het best draag je een paar persoonlijke badslippers.

Specifieke verzorging

 

Wanneer je last hebt van eksterogen (likdoorns), ingegroeide teennagels, gezwollen voeten, schimmels, wondjes die niet genezen of andere ernstige aandoeningen?  Dan kun je het best bij jouw huisarts terecht, die zal de eerste hulp bieden en/of in geval nodig je doorverwijzen naar een specialist.  Je kunt best een afspraak boeken bij een expert die ook de oorzaak zal aanpakken!  Veel plezier!

 

 

Healthy feet are happy feet!