Mondverzorging

Mondzorg ligt aan de basis van een gezond lichaam én een gezonde geest. Daarom is het belangrijk dat ieder van ons dagelijks met mondzorg bezig is.
Enkele tips om jouw tanden en tandvlees goed te verzorgen:

  1. Het gebruik van mondwater na het poetsen voorkomt de opbouw van tandplak en zorgt voor een frisse adem.
  2. Poets jouw tanden 2 keer per dag 2 minuten met een tandpasta met fluor. Gebruik hierbij liefst een soft of medium tandenborstel.
  3. Beperk suikers en eet zo min mogelijk suikergoed tussen de maaltijden.
  4. Drink zo weinig mogelijk frisdrank en andere zure dranken. Ook light-dranken bevatten zuren die zorgen voor de aantasting van het tandglazuur.
  5. Poets je tanden niet direct na het eten of drinken van zure dranken of voedingsmiddelen.
  6. Vervang jouw tandenborstel om de 3 maanden of vroeger als het borsteltje zijn vorm kwijt raakt.
  7. Gebruik dagelijks een tandenstoker of flosdraad om de ruimte tussen jouw tanden en kiezen te reinigen. Zo voorkom je ontstoken tandvlees.
  8. Last van een slechte adem? Maak jouw tong dagelijks schoon met een tongreiniger om de bacteriën op het achterste gedeelte van de tong te verwijderen. Deze produceren immers zwavel wat onaangenaam ruikt.
  9. Neem jouw kind vanaf het doorbreken van het eerste tandje mee naar de tandarts voor het geleidelijk opbouwen van positieve ervaringen. 
  10. Begin met het poetsen van het kindergebit van zodra de eerste tandjes doorkomen.

Hoe vaak ga je best naar de tandarts?

Probeer minimaal één keer per jaar voor een controle naar de tandarts te gaan. Ieder half jaar is natuurlijk nog beter, maar jouw tandarts kan het beste vertellen wat voor jou persoonlijk noodzakelijk is.

Hoe poets je best jouw tanden?

Zet de tandenborstel schuin in een hoek van ongeveer 45 graden richting tandvlees. Poets de drie B's: de Boven-, Binnen- en Buitenkant van jouw tanden en kiezen. Vergeet zeker niet de achterkant van de achterste kiezen te poetsen! Maak korte heen-en-weerbewegingen, zonder al te hard te drukken. Poets vooral niet te hard, anders kun je de glazuurlaag van jouw tanden en tandvlees beschadigen.

Wat is de beste tandpasta en hoe gebruik je die?

  1. Een goede tandpasta bevat fluoride. Fluoride voorkomt gaatjes en helpt beginnende gaatjes te herstellen. Bovendien werkt fluoride antibacterieel, ideaal bij het voorkomen en genezen van ontstoken tandvlees.
  2. Een tandpasta moet goed reinigen om vlekken en tandplak te verwijderen.
  3. Een goede tandpasta bevat geen te agressieve schuurmiddelen, omdat die het tandglazuur kunnen aantasten.
    Cfr. Ridental Vitamin Mint Fresh / Fruit Fresh

Bijna iedereen gebruikt teveel tandpasta. Zowel voor kinderen als voor volwassenen is het aangewezen een hoeveelheid tandpasta ter grootte van een erwt te gebruiken per poetsbeurt. Bovendien spoelen we na het poetsten de laatste tandpasta resten grondig weg. Naspoelen is echter onverstandig. Met water spoel je namelijk de werkzame stoffen uit de tandpasta weg.  Uitspugen is voldoende.

Mondverzorging