De opbouw van een parfum 2/2

Sommige bestanddelen van een parfum vervliegen sneller, andere blijven dan weer langer op de huid zitten. Daarom ruikt een parfum niet steeds hetzelfde; net aangebracht zijn andere geuren dominanter dan na een paar uur.

Een klassiek opgebouwd parfum bestaat uit drie soorten "noten":
topnoten, hartnoten en basisnoten.

  • Topnoten zijn de geuren die in de eerste minuten na het opbrengen dominant zijn. De hoofdnoten van een geur zijn bedoeld om aandacht te trekken en stralen de eerste en verrassende indruk van een geur uit.
  • Hartnoten zijn de geuren die opkomen nadat de topnoten grotendeels verdwenen zijn, zo'n tien minuten na het aanbrengen. Vrijwel alle bloemengeuren zijn hartnoten. Het hart is eigenlijk het belangrijkste deel van het parfum.
  • Basisnoten zijn de geuren die als laatste overblijven, nadat de hartnoten grotendeels vervlogen zijn. Dit is meestal één à twee uren na het opbrengen van het parfum. Basisnoten kunnen vele uren geur af blijven geven.

De concentratie van het parfum

Parfum is een mengsel van diverse geurstoffen in een oplosmiddel. Bij de gangbaarste parfums is dat oplosmiddel alcohol, maar parfums op basis van oliën zijn in opkomst (Cfr. Body Spray Lauren, Louise, Lucca).

De alcohol verdampt vrij snel, maar de geurbestanddelen blijven op de huid achter en vervliegen in de uren na het opbrengen.

Er zijn vijf categorieën van parfum op basis van hun geurconcentratie. Hoe meer geconcentreerd hoe langer de geur zal “houden”.

Parfum of Parfum Extract

20% – 40% geurbestanddelen is het extract van zuiver parfum met de hoogste geurconcentratie. Een enkele toepassing ervan duurt tot 24 uur.

Eau de Parfum

is een parfum met de op één na hoogste geurconcentratie. Het heeft een algemene concentratie van 15% tot 20%. Het houdt tot vier à vijf uur na het aanbrengen.

Eau de Toilette

is één van de meest populaire soorten.  Met een geurconcentratie van 5% tot 15% is het goedkoper dan Eau de Parfum.  De geur van Eau de Toilette gaat tot twee à drie uur na het aanbrengen mee.

Eau de Cologne

De concentratie van de geur in Eau de Cologne is veel lager dan die van alle bovengenoemde. Het heeft een concentratie van 2% tot 5% van het parfum en een hogere alcoholconcentratie. Met een dergelijke concentratie van geur en alcohol is het veel goedkoper dan andere. Over het algemeen blijft een Eau de Cologne zo’n 2 uur en wordt het aangeboden in grotere verpakkingen omdat men er meer van gebruikt.

Eau Fraiche

Net als Eau de Cologne duurt ook Eau Fraiche slechts twee uur. Met een concentratie van 1% tot 3% parfum bestaat het voornamelijk uit water. Het heeft ook een hoge alcoholconcentratie en is goedkoper dan alle andere soorten parfums.

Hoe komt een parfum optimaal tot zijn recht?

Parfum is voor zowel mannen als vrouwen een toevoeging aan de uitstraling. Omgaan met iemand met een verzorgde, aantrekkelijke geur is aangenamer dan met iemand die een minder frisse lichaamsgeur heeft. Kies daarom het juiste parfum en breng hem zorgvuldig aan, zodat je er de hele dag lang plezier aan hebt!

Parfum kiezen

Het aanbod aan parfums is enorm. Als je een nieuw geurtje gaat uitkiezen, probeer deze dan zeker uit! De geur werkt anders in op diverse huidtypes. Een parfum die heerlijk ruikt bij een vriendin, is daarom niet automatisch even geschikt voor jou! Spuit dus een kleine hoeveelheid op jouw eigen pols en laat het parfum een paar minuutjes rusten, dan pas kan je de definitieve geur opsnuiven. Hou ook rekening met de omstandigheden waarin je jouw parfum zal dragen: 's zomers kies je best voor een lichte geur, en 's winters of 's avonds mag het best wat zwaarder zijn.

Wanneer parfum aanbrengen?

Parfum houdt het best op een warme huid. Breng jouw parfum daarom aan net na een bad of douche. Parfum blijft minder lang hangen op een droge huid. Heb je een droge huid, smeer dan eerst een neutrale bodylotion of de bodylotion die bij jouw parfum hoort. Zo wordt de geur versterkt en blijft hij langer (Cfr. Body Lotion Creme).                                                                        

Waar breng je jouw parfum aan?

Zoals eerder gezegd blijft parfum het langst hangen op een warme huid.

Kies daarom de plekjes van je lichaam uit die het warmst zijn, meestal zijn dit de plaatsen waar je polsslag voelbaar is. De binnenkant van de polsen, de hals of de borst zijn dus ideale plekken om je parfum te spuiten, maar ook minder traditionele plaatsen zoals rond de navel of in de knieholte kunnen een goed resultaat hebben.

Heb je het altijd koud? Breng dan wat meer parfum aan. Mensen die het altijd warm hebben, hebben minder parfum nodig voor hetzelfde resultaat.

Wanneer jouw parfum snel vervliegt.

Het is mogelijk dat de samenstelling van jouw huid ervoor zorgt dat een parfum bij jou sneller verdwijnt dan bij iemand anders. Meestal is de zuurtegraad van jouw huid de grote boosdoener.

Je kan wat parfum op jouw borstel aanbrengen. Zo breng je de geur in jouw haren, en telkens jouw haren bewegen zullen er kleine hoeveelheden van jouw parfum vrijkomen. Spuit nooit parfum rechtstreeks op jouw haar, het hoge alcoholgehalte kan je haar uitdrogen!  Kleren parfumeren geeft meestal ook een langdurig resultaat. Let wel op met delicate stoffen en kleuren: breng jouw parfum altijd op de binnenkant van jouw kledij aan en doe dit vanop enige afstand. Ook opletten met juwelen.

Wie echt een optimaal resultaat wil bekomen, kan zich best "in lagen" parfumeren. Vrouwen kunnen zich na bad of douche insmeren met de Body Spray van dezelfde geur en daarna het parfum aanbrengen (Cfr. EDP en Body Spray “Lucca, Louise, Lauren”).  Mannen kunnen bijvoorbeeld kiezen uit een After Shave of douchegel van hun favoriete geurtje. Op die manier ben je "doordrongen" van de geur en zal je zelf en jouw omgeving de hele dag en avond van jouw parfum kunnen genieten! (Cfr. EDT After Shave Lotion, Derma Douche, Deo Roll-on «  Umano, Cosmo »)

Hoeveel parfum?

Het is niet de bedoeling dat anderen je tot op 50 meter kunnen ruiken. Doseer jouw parfum dus zorgvuldig! In theorie mogen enkel personen die in een straal van 50 centimeter rondom je staan, jouw parfum ruiken. Wees je ervan bewust dat je na een tijdje jouw eigen parfum niet meer ruikt. Dit betekent niet dat je moet bijspuiten, wel dat jouw reuksysteem "immuun" geworden is voor de geur. Anderen zullen jouw parfum dus wel nog ruiken!

Vaak gemaakte parfumfoutjes

  1. Je verwacht dat je de hele dag hetzelfde zult ruiken. Als je wilt ervaren hoe een geur verandert gedurende de dag spray dan jouw geur op een vloeipapier en ruik op verschillende momenten van de dag.
  2. Je ruikt te snel
    Wanneer je een nieuwe geur probeert wacht dan minimaal 30 seconden met ruiken zodat het alcohol percentage de kans krijgt om te verdampen.
  3. Je houdt vast aan jouw ideeën
    Omdat een bepaalde noot in een geur je niet bevalt, wil niet zeggen dat deze noot in alle geuren tegen zal vallen. Een parfum kan 10 tot 200 ingrediënten bevatten — de balans hiervan is zeer essentieel in elke geur. Dus heb geen vooroordelen bij de keuze van je geur op basis van de noten!
  4. Je ruikt teveel geuren, te snel achter elkaar
    Test nooit meer dan drie verschillende geuren achter elkaar. Tip: ruik tussen twee sprays door aan koffiebonen, dat neutraliseert. Een ander trucje is om tussen twee geuren door wat water te drinken!
  5. Je probeert nooit iets nieuws
    Stel je open voor andere geuren! Kies een geur die past bij jouw huidige stijl en smaak in plaats van vast te houden aan een geur die je al jaren draagt.
  6. Je bewaart jouw geur op de verkeerde manier
    Extreem zonlicht, warmte of kou verstoort het delicate evenwicht van de oliën in jouw geur, het verandert de geur. Bewaar geuren altijd op een koele, droge plaats uit de buurt van direct zonlicht en warmtebronnen.
  7. Je weet niet waar je jouw geur aan moet brengen
    Men zegt: spray parfum op de plaats waar je gekust wilt worden. Klinkt grappig? Maar er zit wel een kern van waarheid in. Parfum wordt geactiveerd door lichaamswarmte, dus parfum aan brengen op punten van je hartslag (achter je oren, op je nek, binnenkant van je polsen, borst en knieholten) zal helpen jouw geur langer vast te houden.
  8. Jouw polsen tegen elkaar wrijven
    Laten we eerlijk zijn, we zijn allemaal in de verleiding om het te doen. Wat parfum op de ene pols sprayen en er dan met de andere pols over wrijven. Doe dit vooral niet! Het verpest jouw parfum en is de beste garantie om jouw parfum niet lang te laten blijven. Spray het op de warmtepunten van jouw keuze en wacht gewoon tot het droog is voordat je je kleren aantrekt.
  9. Je denkt dat een geur bij jou hetzelfde overkomt als bij jouw vriendin
    Lichaams"chemie" is het laatste bestandsdeel van elk parfum – de manier waarop een parfum ruikt bij iemand anders, zal anders zijn dan hoe deze geur bij jezelf zal ruiken. De enige manier om een geur goed te testen is door het op jouw eigen lichaam uit te proberen.
  10. Je verwacht dat jouw parfum de hele dag zal geuren
    Parfums zijn niet ontworpen om een hele dag te geuren. Een algemene regel is dat een Body Spray ongeveer een uur zal geuren en Eau de Cologne zal zijn geur voor ongeveer 2 uur behouden. Een Eau de Toilette ruik je gemiddeld zo’n 3 uur en een Eau de Parfum kan op jouw huid blijven voor gemiddeld 5 uur. De sterkste (en meest kostbare geur) is een parfum – deze zal zijn geur minimaal 16 uur behouden.

Binnenkort is het weer pakjestijd. Weet jij al welk parfum je graag onder de kerstboom zou vinden? Met de tips uit deze blog vind je vast de geur die bij je past. Kiezen maar…!

De opbouw van een parfum 2/2